Upoznaj Gorana Nikolića

"Ako ikad pomisliš da staneš, seti se zbog čega si pošao"

Rečenica koju je Goranu izgovorio sin, veče pre nego što je otpočeo svoj poduhvat „77 maratona za 77 dana“, velika je mudrost. 

Goran ipak, nikada nije ni pomišljao da odustane. 

Kao osoba koja vidi samo 5% – i to na jedno oko – Goran veoma dobro zna šta su izazovi. 

„Ogromna je ta želja i ljudska potreba da se bude ravnopravan član zajednice, da se ne odudara od uobičajenih očekivanja„, napisao je Goran u svojoj knjizi „Maratonac“, izdatoj uz pomoć Delta Fondacije, pod čijim pokroviteljstvom je snimljen i dokumentarni film „Otvorenih očiju“, koji ovde možete pogledati. 

Dokumentarni film - "Otvorenih očiju"

U maratonu, kao i životu, svako trči svoju trku.

 

Goranova najveća želja je da ljudima kaže ko su osobe sa invaliditetom, koliko mogu i kako se međusobno razlikuju. 

„Želim da kažem  i pokažem da imamo sposobnosti kao i drugi, da imamo sličnosti, ali i različitosti. Naravno, želim da kažem i da imamo mane. Baš zato što smo ljudi, isitče Goran usvojoj knjizi. 

Goranova želja je čista. Neko će reći altruistička. 

U trenutku kada se priprema na svoju najdužu trku do sada – 365 maratona za 365 dana – želja mu je da snagom svojih mišića, kapacitetom sopstvenih pluća i jačinom vlastite volje, promovišući na najzahtevniji ekstremni način sportske, kreativne i intelektualne potencijale osoba oštećenog vida pozove:

  • institucije,
  • kompanije,
  • fondacije
  • i finansijske organizacije

da ga u vidu sponzorstva ili donatorstva u tome podrže.

Zašto Goran Nikolić zaslužuje svaki vid podrške kako srpske tako i svekolike javnosti?

 

Zato što je svoj život podredio drugima. 

Zato što je nesebičan u svojoj nameri da svojim predanim trudom – kroz krv i znoj koji proliva na svakoj svojoj trci – otvori oči javnosti koja i dalje stigmatizuje osobe sa invaliditetom.

Zato što njegova postignuća govore za sebe.

Sportski centar "ISKRA"

Goran Nikolić je inicirao izgradnju centra za sport i rehabilitaciju OSI „Iskra“, uradio projektni zadatak i učestvovao u kreiranju sadržaja.
 
U okviru sportskog centra, Goran je realizovao i projekat osnivanja ogranka narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ za potrebe svih građana a primarno studenata sa invaliditetom i učenika na rekreativnoj nastavi.
 
„Iskru“ je sagradila Delta fondacija. Bila je to najveća investicija u oblasti socijalne zaštite RS i u gradu Kragujevcu u 2016. godini.
 
Arhitekta Predrag Milutinović je dobio „Grand Prix“ salona arhitekture u Beogradu 2017. za najlepšu zdradu u Srbiji izgrađenu prethodne godine.
 
Grad Kragujevac je trostruki dobitnik novoustanovljenog priznanja kancelarije zaštitnika građana RS koje se dodeljuje lokalnim samoupravama za doprinos sveobuhvatnoj pristupačnosti.

10 Maratona za 10 Dana

Relacija Kragujevac (Srbija) – Mostar (Bosna i Hercegovina).

Goran je 2012. godine u cilju doprinosa zbližavanju građana dva zbratimljena grada i motivacije mladih sa invaliditetom, odnosno promovisanja sportskih potencijala ove populacije istrčao punih 10 maratona za 10 uzastopnih dana.

Na osnovu precizne evidencije, od 1994. do danas, Goran Nikolić je više od dva puta optrčao planetu zemlju računajući obime i po Griniču i po Ekvatoru.

Goran obara Ginisov rekord!

Put dug 2.310km Goran prelazi 2016. godine kada obara Ginisov rekord i postaje prvi čovek koji je pretrčao 55 uzastopnih maratona. 

Trčeći preko Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i Crne Gore – gde je i okončao poduhvat – Goran Nikolić je izazvao veliku pažnju javnosti u zemlji i regionu. 

Među mnogim televizijskim izveštajima, izdvajamo ovaj prilog Radio televizije Vojvodina. 

77/77

U stilu holivudskog filma „Forest Gamp“, stiže krilatica „Trči Gorane, trči!“ kojom je Nikolić ispraćen na svoj – do sada – najveći humanitarni poduhvat. 

77 maratona za 77 dana! 

Ovaj podvig imao je za cilj prikupljanje sredstava za završetak izgradnje sportske hale Bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti“ u Kragujevcu a Goran ga je uspešno sproveo u dalekoj Americi 2019. godine! 

Iza Gorana je „preko bare“ ostalo više od 3.200km a svoj put je okončao prolaskom kroz kapiju manastira „Nova Gračanica“.

Kako je izgledao poslednji dan ovog neverovatnog poduhvata pogledajte na sledećem video zapisu. 

Svet predrasuda.

u njemu živimo. U njemu se borimo. Svako na svoj način. Svako za neki svoj cilj. 

„Neki se trkaju za medalje, ali mislim da većina ljudi u maratonu, kao i životu, trči trku za sebe“, napisao je Goran u svojoj knjizi. 

Ipak, Goran ne trči za sebe. 

Zajedno sa svojim drugovima iz škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“, Goran je uvek verovao da osobe sa invaliditetom imaju kapacitete, da zaslužuju šansu, ali im se ta šansa mora dati na drugačiji način. Sa razumevanjem njihovih i naših problema i na način koji će biti prihvatljiv ne samo osobama sa invaliditetom, nego i svim našim komšijama, sugrađanima. 

Pitanja u svetu predrasuda su se sama ređala. 

Kako se odnositi prema sopstvenom telesnom nedostatku? Kako se postaviti kao roditelj čije dete ima neku vrstu telesnog ili mentalnog invaliditeta, koje zaostaje u odnosu na vršnjake, ili ne uspeva da određene radnje obavi na isti način kao drugi? 

„Svaka priča o osobama sa invaliditetom zapravo je priča o predrasudama“, kaže Goran u svojoj knjizi i dodaje. 

„Ne želim ovim da kažem ništa loše, posebno ne želim nikog da osuđujem, niti tvrdim da su te predrasude uvek negativne. Ne. Reč je o tome da kao društvo nedovoljno znamo o osobama sa invaliditetom,“ ističe on. 

E, upravo to je Goranov cilj. 

Dobar glas daleko se čuje.

Goranovi podvizi nisu ostali neprimećeni. 

Njegov svaki poduhvat, pomno je ispraćen od strane medija što je Goranovom cilju i dalo na važnosti i vrednosti. 

U moru medijskih izveštaja sa njegovih maratona izdvajamo nekoliko: 

Na kraju, izdvajamo i gostovanje Gorana Nikolića uspecijalu „5 minuta sa…“ u publikaciji „Novosti„, gde Goran daje još dublji uvid u svoj humanitarni rad, motive i ciljeve. 

sr_RSСрпски језик